Sałatka
3.10.2019. "W spiżarni Pani Jesieni" - działania praktyczne
Dzisiaj zabawiliśmy się w małych kucharzy. Przygotowaliśmy fartuszki, noże, tacki, miski i oczywiście umyte owoce i warzywa. Nie zapomnieliśmy o czystych rączkach i bezpieczeństwie posługiwania się nożem podczas krojenia warzyw i owoców. Najpierw wykonaliśmy sałatkę owocową z jabłek, gruszek, śliwek, banana, zielonej pietruszki i jogurtu owocowego. Potem pokrojone owoce i warzywa wrzuciliśmy do sokowirówki i powstał przesmaczny i zdrowy sok owocowo-warzywny (burak, marchew, jabłko, pomarańcza, zielona pietruszka). Dużo się napracowaliśmy, ale sałatka i sok smakowały przepysznie. Zachęcamy wszystkie dzieci (oraz Panie i Rodziców) do jedzenia owocowo-warzywnych posiłków, gdyż one zawierają witamy i minerały tak bardzo potrzebne w prawidłowym rozwoju organizmu, uodparniają go i wzmacniają - szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.