Jadłospis
UWAGA RODZICE : Alergeny są pogrubione
Poniedziałek 13.01.2025r
Śniadanie: Angielka -35g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna, emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne).
Pieczywo razowe-25g (mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól)(mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane ,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, (palmowy)mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska ( produkty żytnie, kultury startowe, serwatka z mleka, kwas askorbinowy- przeciwutleniacz słód jęczmienny (ekstrakt) sól, drożdże, produkt zawiera gluten ,sezam, i soje.
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Kiełbasa krakowska parzona -30g( mięso wieprzowe 60% , woda, sól, stabilizatory E450,E451, substancje zagęszczające, E407,przeciwutleniaczE331ii,E301,preparaty białkowe pochodzenia wieprzowego, barwnik naturalny,(koszenila)E120, skrobia pszenna, ( zawiera gluten)ekstrakt przypraw naturalnych, hydrolizat białkowy roślinny ze słonecznika, wzmacniacz smaku E621. Przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250).
Papryka czerwona-10g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem -250g (woda,ryż-40g, porcje rosołowe ze skrzydełkami, marchew 30g,pietruszka korzeń 20g,seler 10g,por 10g ,przecier pomidorowy 100%, jogurt naturalny 25g, 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis, makaron),
Panierowany filet z kurczaka-100g (filet z kurczaka- 90g, mąka pszenna -1g, jajko, bułka tarta, olej, przyprawy)
Ziemniaki z koperkiem -40g
Bukiet warzyw-60g( marchewka mini-20g, kalafior mrożony- 20g, fasolka szparagowa- 20g)
Podwieczorek: Makaron ciemny z truskawkami i jogurtem-110g ( mąka makaronowa pszenna ,jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier- 2g
Herbata poziomkowa-20g
Wtorek 14.01.2025r
Śniadanie: Bułka ziarnista- 30g ( woda ,mieszanka wieloziarnista, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, śruta sojowa, sezam, drożdże, sól ,ekstrakt słodu ciemny, stabi plus gluten pszenny ,mąka łubinowa, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka , kwas askorbinowy, enzymy).
Bułka kajzereczka -30g ( mąka pszenna typ 550g, woda, sól, margaryna, cukier, kaisermeister, mąka, pszenna, mąka, słodowa pszenna, emulgator e47ze, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy) z masłem-5g, Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Twarożek jagodowy - 30g( ser biały półtłusty, jogurt naturalny , cukier, cukier waniliowy, maliny jagody)
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
gruszka -50g
Obiad :Manna na rosole -250ml (woda,koperek-10g, ryż-50g, porcje rosołowe-50g, marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g,por-10g, nać pietruszki 2g )
Schab pieczony w sosie własnym -70g ( schab b/k, woda, cebula, czosnek, olej, przyprawy)
Koptka-80g ( mąka pszenna -50g, mąka ziemniaczana -10g ziemniaki- 50g, jaja-20g),
Surówka z kapusty kiszonej- 100g ( kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula, olej, przyprawy)
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Synka szlachecka-20g ( mięsi wieprzowe 77%,woda, sól, stabilizatory E450, E451 E452, substancja zagęszczająca E407a, wzmacniacz smaku,E621, skrobia , todestryna, przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250, może zawierać gluten, soje,gorczycę, mleko z laktozą, sezam, jaja).
Ogórek konserwowy -30g
Napar malinowy-200ml
Środa 15.01.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pieczeń rzymska -20g (mięso wieprzowe 60% , woda, sól, stabilizator E450,E120 substancja zagęszczająca E407, przeciwutleniacz E331ii,301,preparaty białkowe pochodzenia wieprzowego, barwnik naturalny (koszalina)E120 skrobia pszenna ( zawiera gluten), ekstrakt przypraw naturalny chhydrolizator białkowy roślinny ze słonecznika, wzmacniacz smaku, E621 przeciwutleniaczE316, substancje konserwujaceE250
Pomidor – 10g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad : Kapuśniak z ziemniakami i natką pietruszki -250ml. ( kapusta kiszona, woda, marchew-30g porcje rosołowe-20g, woda, m pietruszka -20g, seler-10g, por-10g, nać pietruszki-2g, , mąka 5g, jogurt naturalny 25g). 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp .Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis), ziemniaki.
Kluchy parowe z musem jogurtowo-truskawkowym -100g (mąka 50g, jaja1/4 , drożdże, mleko, cukier, cukier waniliowy( cukier ,aromat etylowanilina ,naturalny ekstrakt wanilii ) truskawki mrożone, jogurt naturalny)
brzoskwinia -100g
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Kanapka zapiekana z chleba tostowego-50g(mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól, mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane ,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska, sól)
Winogron-70g
Czwartek 16.01.2025r
Śniadanie: chałka 35g (mąka pszenna typ 550, margaryna , cukier, woda, drożdże, sól, polepszacz drożdżówka: mąka pszenna, skrobia pszenna, serwatka w proszku, emulgator- lecytyny sojowa, środek do przetwarzania maki- kwas L-askorbinowy, preparaty enzymatyczne).
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Dżem owocowy łowicz – 1g(truskawki (40%) cukier woda , substancje żelująca –pektyny, substancja zagęszczająca- guma guart)
Płatki jaglane na mleku 250g (mleko 2% z laktozą, płatki jaglane 100%), żurawina, orzech nerkowiec -20g
Herbata z cytryną-250ml
Obiad : Zupa fasolowa z ziemniakami -250g (woda, fasola-40g, ziemniaki-20g, marchew-30g, pietruszka -10g, seler-10g.por- 5g, porcje rosołowe-20g,cebula-5g , natka pietruszki , kminek)
Pulpety z indyka w sosie szpinakowy 60g( mięso z indyka -60g , szpinak mrożony 20g, angielka 6g, jaja, mąka pszenna -3g)
Surówka z kapusty pekińskiej-70g( kapusta pekińska- 50g, marchewka-10g, jabłka -10g. przyprawy, olej)
Kasza kus kus-70g
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pasta z łososia wędzonego-40g ( łosoś wędzony-20g, twaróg półtłusty 10g, majonez- 5g)
Ogórek kiszony -10g
Herbata owoce leśne-200ml
Piątek 17.01.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i rzodkiewką-30g (jaja, szczypior, rzodkiew),
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko
Obiad:Zupa krem z zielonego groszku z grzankami -250g(porcje rosołowe-20g , zielony groszek(mrożony) -70g. marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g.por 10g, jogurtem jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier 2g Angielka -20g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne.-grzanki, mąka pszenna )
Filety rybyne -70g (filet z morszczuk, mąka, jaja,bułka tarta, sól pieprz, olej )
Surówka z selera i rodzynki – 70g (seler korzeniowy, jabłko, rodzynki, sok z cytryny, jogurt, przyprawy)
Ziemniaki 150g
Kompot-200g ( woda, jabłko, wiśnie, miód)
Podwieczorek:Kisiel wiśniowy własnej produkcji-150ml woda,(mąka ziemniaczana, wiśnia mrożona ,cukier)
Herbatniki - 30g ( Mąka pszenna ,woda, cukier, roślinny olej palmowy, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, spulchniające E503, E500 sól, demineralizowana serwatka w proszku z mleka, substancje konserwujące, dwutlenek siarki/ siarczany, aromat; wanilina)
mandarynka - 50g
ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE LUB ZMIANY KOLEJNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH DAŃ, W ZWIĄZKU Z BIEŻĄCYM DOSTARCZANIEM ŚWIEŻYCH PRODUKTÓW.
SMACZNEGO!