Jadłospis
UWAGA RODZICE : Alergeny są pogrubione
Poniedziałek 14.04.2025r
Śniadanie: Angielka -35g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna, emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne).
Pieczywo razowe-25g (mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól)(mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane ,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, (palmowy)mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska ( produkty żytnie, kultury startowe, serwatka z mleka, kwas askorbinowy- przeciwutleniacz słód jęczmienny (ekstrakt) sól, drożdże, produkt zawiera gluten ,sezam, i soje.
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Twarożek truskawkowy - 30g( ser biały półtłusty, jogurt naturalny, truskawki mrożone, cukier)
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad: Zupa marchewkowa z ziemniakami -250ml (woda, ziemniaki-50g, porcje rosołowe-50g, marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g,por-10g, nać pietruszki 2g )
Pulpety z indyka w sosie szpinakowy 60g( mięso z indyka -60g , szpinak mrożony 20g, angielka 6g, jaja, mąka pszenna -3g)
Surówka z kapusty czerwonej-70g ( kapusta czerwona, jabłko, przyprawy, olej)
Kasza bul gur - 100g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek:Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Kiełbasa żywiecka -30g( mięso wieprzowe 60% , woda, sól, stabilizatory E450,E451, substancje zagęszczające, E407,przeciwutleniaczE331ii,E301,preparaty białkowe pochodzenia wieprzowego, barwnik naturalny,(koszenila)E120, skrobia pszenna, ( zawiera gluten) ekstrakt przypraw naturalnych, hydrolizat białkowy roślinny ze słonecznika, wzmacniacz smaku E621. Przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250).
Papryka – 30 g
Herbata owocowa -200ml
Wtorek 15.04.2025r
Śniadanie: Bułka ziarnista- 30g ( woda ,mieszanka wieloziarnista, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, śruta sojowa, sezam, drożdże, sól ,ekstrakt słodu ciemny, stabilizator plus gluten pszenny ,mąka łubinowa, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka , kwas askorbinowy, enzymy).
Bułka kajzereczka -30g ( mąka pszenna typ 550g, woda, sól, margaryna, cukier, kaisermeister, mąka, pszenna, mąka, słodowa pszenna, emulgator e47ze, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy) z masłem-5g, Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Schab pieczony-20g ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Ogórek konserwowy - 10g.
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
Obiad : Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym -250g(porcje rosołowe-20g , dynia -70g. marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g.por 10g, jogurtem jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier 2g Angielka -20g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól)
Filet z morszczuka w panierce -70g (ryba, mąka, jaja,bułka tarta, olej )
Surówka z marchewki i jabłek-70g( marchewka-50g, jabłka -20g, olej, przyprawy)
Ziemniaki z koperkiem -130g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Kanapka zapiekana z chleba tostowego-50g(mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól, mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane, ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska, sól)Napar malinowy-200ml
Napar z dzikiej róży 200 ml. Jabłko - 50g
Środa 16.04.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Polędwica sopocka- 30g (mięsi z indyka48%,woda, zagęszczacze E1422,E425, białko sojowe, kmaltodekstryna, glukoza, sól, stabilizatory E451, parzeciwutleniacze E316, E301, miód wielokwiatowy 0% cukier, wzmacniacz smaku, E621,E631, E 635. Hydrolizat białka słonecznikowego cebula, ekstrakty przypraw w tym seler, aromaty, regulatory kwasowości, białko wieprzowe, substancje konserwujące, azotyn sodu)
Pomidor – 30 g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad : Zupa fasolowa z makaronem -250g (woda, fasola-40g, makaron-20g, marchew-30g, pietruszka -10g, seler-10g.por- 5g, porcje rosołowe-20g,cebula-5g , natka pietruszki , kminek, makaron ciemny-20g)
Spaghetti z sosem mięsno warzywny- 200g (makaron spaghetti-50g( mąka makaronowa pszenna ,produkt może zawierać jaja, mięso łopatka-60g marchew -30g,cebula10g, czosnek, przyprawy; bazylia oregano)
Brzoskwinia z puszki - 50g
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: mus owocowy bakoma -80g ( 100 % owoców)
Herbatniki - 30g ( Mąka pszenna ,woda, cukier, roślinny olej palmowy, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, spulchniające E503, E500 sól, demineralizowana serwatka w proszku z mleka, substancje konserwujące, dwutlenek siarki/ siarczany, aromat; wanilina)
Czwartek 17.04.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Szynka staropolska-20g ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad : Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą -250ml (woda, kiełbasa: mięso wieprzowe(46%),woda, tłuszcz wieprzowy, skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe ,stabilizatory :E151,E 152, substancje zagęszczające :E 407,przeciwutleniacze;E312,E301,, wzmacniacz smaku: e621, przyprawy( zawierają gorczycę, ekstrakty przypraw hydrolizat białka sojowego, aromaty, barwniki E120 ,substancje konserwują osłonka jadalna wieprzowa E2500),cebula-10g, barszcz biały-40g (woda ,mąka żytnia,) jogurt naturalny -7g(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus)
Kotlet schabowy-100g ( schab b.k.- 90g, mąka pszenna -1g, jajko, bułka tarta, olej, przyprawy)
Ziemniaki z koperkiem -40g
Sałata lodowa 50g (sałata, rzodkiewka, szczypiorek, oliwa przyprawy Pomidor- 50g, sól, pieprz)
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Piernik własnej produkcji -150g (masło, cukier, miód, powidła z czarnej porzeczki, przyprawa piernikowa, cynamon, kakao, soda oczyszczona, mleko, jajka, mąka)
Herbata owoce leśne-200ml banan -100g
Piątek 18.04.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Jajko ze szczypiorkiem - 100g
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko
Obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej -250g (woda, kasza jęczmienna-40g, porcje rosołowe ze skrzydełkami, marchew 30g,pietruszka korzeń 20g,seler 10g,por 10g, przyprawy )
Makaron pod śniegiem-110g ( mąka makaronowa pszenna ,jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier- 2g
Kompot-200g ( woda, jabłko, wiśnie, miód)
Podwieczorek:Kisiel wiśniowy własnej produkcji-150ml woda,(mąka ziemniaczana, wiśnia mrożona ,cukier)
Ciastka belvita 30g -(zboża 68,9 % [mąka pszenna 48,9 %, zboża pełnoziarniste 20 % (mąka pszenna pełnoziarnista 6,4 %, grys owsiany 4,5 %, płatki owsiane 3,1 %, mąka jęczmienna pełnoziarnista 2,9 %, mąka żytnia pełnoziarnista 2,1 %, mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz 1 %)], cukier, olej rzepakowy, substancja wypełniająca (polidekstroza), substancje spulchniające (węglany sodu, węglany amonu, difosforany), składniki mineralne (węglan wapnia, węglan magnezu, żelazo elementarne), pełne mleko w proszku 0,9 % (ekwiwalent pełnego mleka 7,3 %), emulgatory (lecytyny sojowe, E 472e), sól, odtłuszczone mleko w proszku, aromaty).
ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE LUB ZMIANY KOLEJNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH DAŃ, W ZWIĄZKU Z BIEŻĄCYM DOSTARCZANIEM ŚWIEŻYCH PRODUKTÓW.
SMACZNEGO!