Jadłospis
Uwaga rodzice : Alergeny są pogrubione
Poniedziałek 24.03.2025r
Śniadanie: Angielka -35g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna, emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne).
Pieczywo razowe-25g (mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól)(mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane ,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, (palmowy)mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska ( produkty żytnie, kultury startowe, serwatka z mleka, kwas askorbinowy- przeciwutleniacz słód jęczmienny (ekstrakt) sól, drożdże, produkt zawiera gluten ,sezam, i soje.
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Pasta z szynki i jajek -30g (jaja, szynka wiejska ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwująceE250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Ogórek świeży-10g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad: Zupa ogórkowa -250g(woda, ogórki kiszone-30g, ziemniaki 20 g, marchew-30g porcje rosołowe-20g, pietruszka -10g, seler-8g, por-5g, nać pietruszki-1g, mąka 2g,jogurt naturalny 25g( 2%(mleko, śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp .Bulgaricus oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis.
Spaghetti z sosem mięsno warzywny- 200g (makaron spaghetti-50g( mąka makaronowa pszenna ,produkt może zawierać jaja, mięso łopatka-60g marchew -30g,cebula10g, czosnek, przyprawy; bazylia oregano)
Jabłko - 50g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek:Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Budyń z sokiem malinowym150ml(skrobia kukurydziana ,ziemniaczana, skrobia modyfikowana ziemniaczana aromat, barwnik :ryboflawiny. Produkt może zawierać gluten, jaja, mleko i soję.)
Herbatniki - 30g ( Mąka pszenna ,woda, cukier, roślinny olej palmowy, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, spulchniające E503, E500 sól, demineralizowana serwatka w proszku z mleka, substancje konserwujące, dwutlenek siarki/ siarczany, aromat; wanilina)
Wtorek 25.03.2025r
Śniadanie: Bułka ziarnista- 30g ( woda ,mieszanka wieloziarnista, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, śruta sojowa, sezam, drożdże, sól ,ekstrakt słodu ciemny, stabi plus gluten pszenny ,mąka łubinowa, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka , kwas askorbinowy, enzymy).
Bułka kajzereczka -30g ( mąka pszenna typ 550g, woda, sól, margaryna, cukier, kaisermeister, mąka, pszenna, mąka, słodowa pszenna, emulgator e47ze, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy) z masłem-5g, Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Ser żółty 15g (mleko ,sól, stabilizator, chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato,) mąka pszenna ,drożdże , woda, ketchup
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
sałata -20g
Obiad :Zalewajka z ziemniakami na kiełbasie-250ml (woda,ziemniaki-50g,kiełbasa: mięso wieprzowe(46%),woda, tłuszcz wieprzowy, skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe ,stabilizatory :E151,E 152, substancje zagęszczające :E 407,przeciwutleniacze;E312,E301,, wzmacniacz smaku: e621, przyprawy( zawierają gorczycę, ekstrakty przypraw hydrolizat białka sojowego, aromaty, barwniki E120 ,substancje konserwują osłonka jadalna wieprzowa E2500),cebula-10g, barszcz biały-40g (woda ,mąka żytnia,) jogurt naturalny -7g(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus)
Pulpety drobiowe w sosie własnym -100g (medaliony z indyka.- 90g, mąka pszenna -1g,cebula-2g przyprawy)
Kasza bul gur - 100g
Warzywa na parze - 100g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek Bułeczki drożdżowe z kruszonką -90g (mąka 50g, jaja1/4 ,drożdże, mleko, cukier, cukier waniliowy( cukier, aromat etylowanilina ,naturalny ekstrakt wanilii , masło ( 82% tłuszczu, śmietanka pasteryzowana)
Napar malinowy-200ml gruszka - 80g
Środa 26.03.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Kabanosy -30g( mięso wieprzowe 60% , woda, sól, stabilizatory E450,E451, substancje zagęszczające, E407,przeciwutleniaczE331ii,E301,preparaty białkowe pochodzenia wieprzowego, barwnik naturalny,(koszenila)E120, skrobia pszenna, ( zawiera gluten)ekstrakt przypraw naturalnych, hydrolizat białkowy roślinny ze słonecznika, wzmacniacz smaku E621. Przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250).
Pomidorki koktajlowe – 30 g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad : Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami-250ml-( marchew-30g, pietruszka-20g, seler-10g, por-10g, buraki-70g, barszcz biały-40g, jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier -7g, nać pietruszki-2g, )
Naleśniki z serem 200g- ( mąka pszenna50g ,jaja ¼, cukier , ser biały, jogurt naturalny, 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis), olej kujawski ( 100%rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, filtrowany na zimno.
Brzoskwinia w syropie 50g
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Schab pieczony-20g ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Ogórek świeży – 10g
Herbata owocowa 200ml.
Czwartek 27.03.2025r
Śniadanie: Chałka 35g (mąka pszenna typ 550, margaryna , cukier, woda, drożdże, sól, polepszacz drożdżówka: mąka pszenna, skrobia pszenna, serwatka w proszku, emulgator- lecytyny sojowa, środek do przetwarzania maki- kwas L-askorbinowy, preparaty enzymatyczne).
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Dżem owocowy łowicz – 1g(truskawki (40%) cukier woda , substancje żelująca –pektyny, substancja zagęszczająca- guma guart)
Płatki ryżowe na mleku 250g (100% płatki ryżowe, zawierają gluten)
Żurawina, morela suszona, orzech nerkowiec - 60g
Herbata z cytryną-250ml
Obiad : Domowy rosół z makaronem -250ml (woda,koperek-10g, makaron -50g, porcje rosołowe-50g, marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g,por-10g, nać pietruszki 2g )
Podudzia pieczone – 150g( podudzie z kurczaka, olej kujawski ( 100%rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, filtrowany na zimno.)
Mizeria z jogurtem 100g (sałata lodowa. ,jogurt naturalny, 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis)
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pasta z łososia i brokuła-40g ( porcje z łososia-20g, brokuł-10g, majonez- 5g
Ogórek konserwowy – 50g
Herbata owoce leśne-200ml
Piątek 28.03.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Jajko na kanapkę -30g
Szczypior, rzodkiew - 10g
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko
Obiad: Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym -250g(porcje rosołowe-20g , dynia -70g. marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g.por 10g, jogurtem jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier 2g Angielka -20g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne.)
Filety rybyne -70g (filet z morszczuk, mąka, jaja,bułka tarta, sól pieprz, olej )
Surówka z kiszonej kapusty-70g ( kapusta kiszona, marchewka, jabłko, przyprawy, olej)
Ziemniaki 150g
Kompot-200g ( woda, jabłko, wiśnie, miód)
Podwieczorek:Jogurt jagodowy własnej produkcji -150g, jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis), jagody- 50g, cukier 20g.
Wafle ryżowe -200g winogron – 50g
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie lub zmiany kolejności poszczególnych dań, w związku z bieżącym dostarczaniem świeżych produktów. Smacznego!