Jadłospis
UWAGA RODZICE : Alergeny są pogrubione
Poniedziałek 26.05.2025r
Śniadanie: Angielka -35g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna, emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne).
Pieczywo razowe-25g (mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól)(mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane ,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, (palmowy)mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska ( produkty żytnie, kultury startowe, serwatka z mleka, kwas askorbinowy- przeciwutleniacz słód jęczmienny (ekstrakt) sól, drożdże, produkt zawiera gluten ,sezam, i soje.
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Pasta z szynki i jajek -30g (jaja, szynka wiejska ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwująceE250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Ogórek świeży-10g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad: Krupnikz ziemniakamii -250g (woda, kasza jęczmienna-40g, ziemniaki-20g, porcje rosołowe ze skrzydełkami, marchew 30g,pietruszka korzeń 20g,seler 10g,por 10g, przyprawy)
Makaron pełnoziarnisty z pesto szpinakowym-110g ( mąka makaronowa pszenna ,jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) szpinak- 10g, przyprawy)
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek:Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Szynka staropolska-20g ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe,sól,dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Pomidor - 10g
Herbata owocowa -150ml
Wtorek 27.05.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Twarożek waniliowy 40g - (ser biały półtłusty, jogurt naturalny ,cukier, cukier waniliowy )
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
Obiad : Zupa pomidorowa z ryżem -250g (woda, ryż-40g, porcje rosołowe ze skrzydełkami, marchew 30g,pietruszka korzeń 20g,seler 10g,por 10g ,przecier pomidorowy 100%, jogurt naturalny 25g, 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis),
Kotlet mielony drobiowy -100g (schab b/k- 90g, mąka pszenna -1g, jajko, bułka tarta, olej, przyprawy)
Buraczki z jabłkiem -80g( buraki-60g, jabłka -20g,masło-2g
Ziemniaki z koperkiem -130g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pieczeń rzymska -20g (mięso wieprzowe 60% , woda, sól, stabilizator E450,E120 substancja zagęszczająca E407, przeciwutleniacz E331ii,301,preparaty białkowe pochodzenia wieprzowego, barwnik naturalny (koszalina)E120 skrobia pszenna ( zawiera gluten), ekstrat przypraw naturalnychhydrolizat białkowy roślinny ze słonecznika, wzmacniacz smaku, E621 przeciwutleniaczE316, substancje konserwujaceE250
Sałata -20g
Napar malinowy-200ml Winogron- 50g
Środa 28.05.2025r
Śniadanie: Bułka ziarnista- 30g ( woda ,mieszanka wieloziarnista, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, śruta sojowa, sezam, drożdże, sól ,ekstrakt słodu ciemny, stabilizator plus gluten pszenny ,mąka łubinowa, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka , kwas askorbinowy, enzymy).
Bułka kajzereczka -30g ( mąka pszenna typ 550g, woda, sól, margaryna, cukier, kaisermeister, mąka, pszenna, mąka, słodowa pszenna, emulgator e47ze, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy) z masłem-5g, Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Filecik maślany- 30g (mięsi z indyka48%,woda, zagęszczacze E1422,E425, białko sojowe, kmaltodekstryna, glukoza, sól, stabilizatory E451, przeciw utleniacze E316, E301, miód wielokwiatowy 0% cukier, wzmacniacz smaku, E621,E631, E 635. Hydrolizat białka słonecznikowego cebula, ekstrakty przypraw w tym seler, aromaty, regulatory kwasowości, białko wieprzowe, substancje konserwujące, azotyn sodu)
Pomidor - 20g
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
Obiad : Zupa fasolowa z makaronem -250g (woda, fasola-40g, makaron-20g, marchew-30g, pietruszka -10g, seler-10g.por- 5g, porcje rosołowe-20g,cebula-5g , natka pietruszki , kminek, makaron ciemny-20g)
Wątróbka drobiowa duszna z cebulka 80g( watróbka drobiowa, mąka pszenna,cebula,olej)
Ziemniaki z koperkiem -130g
Gruszka 50g
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Kanapka zapiekana z chleba tostowego-50g(mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól, mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska,sól)
Sok naturalny 100% jabłko gruszka – 200ml
Czwartek 29.05.2025r
Śniadanie: chałka 35g (mąka pszenna typ 550, margaryna , cukier, woda, drożdże, sól, polepszacz drożdżówka: mąka pszenna, skrobia pszenna, serwatka w proszku, emulgator- lecytyny sojowa, środek do przetwarzania maki- kwas L-askorbinowy, preparaty enzymatyczne).
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Miód – 1g
Zacierka na mleku 250g (mleko 2% z laktozą, mąka pszenna, jajko)
żurawina i orzech nerkowiec - 50g
Herbata z cytryną-250ml
Obiad : Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami-250ml-( marchew-30g, pietruszka-20g, seler-10g, por-10g, buraki-70g, barszcz biały-40g, jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier -7g, nać pietruszki-2g, )
Naleśniki z serem 200g- ( mąka pszenna50g ,jaja ¼, cukier , ser biały, jogurt naturalny, 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis), olej kujawski ( 100%rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, filtrowany na zimno
Brzoskwinia w syropie 50g
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g
Pasta z makreli wędzonej -40g ( makrela wędzona-20g, ogórek kiszony 10g, majonez- 5g, przyprawy)
Sałata -100g
Herbata owocowa -150ml
Piątek 30.05.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Schab pieczony-20g ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Pomidor, Szczypior -10 g
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko
Obiad Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym -250g(porcje rosołowe-20g , dynia -70g. marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g.por 10g, jogurtem jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier 2g Angielka -20g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól)
Filet z morszczuka w panierce -70g (ryba, mąka, jaja,bułka tarta,olej )
Bukiet warzyw-60g( marchewka mini-20g, kalafior mrożony- 20g, fasolka szparagowa- 20g)
Kompot-200g ( woda, jabłko, wiśnie, miód)
Podwieczorek:Makaron pod śniegiem-110g ( mąka makaronowa pszenna ,jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier- 2g
Herbata owocowa -150ml
ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE LUB ZMIANY KOLEJNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH DAŃ, W ZWIĄZKU Z BIEŻĄCYM DOSTARCZANIEM ŚWIEŻYCH PRODUKTÓW.
SMACZNEGO!