Jadłospis
UWAGA RODZICE : Alergeny są pogrubione
Poniedziałek 22.04.2024r
Śniadanie:
Angielka -35g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna, emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne).
Pieczywo razowe-25g (mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól)(mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane ,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, (palmowy)mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska ( produkty żytnie, kultury startowe, serwatka z mleka, kwas askorbinowy- przeciwutleniacz słód jęczmienny (ekstrakt) sól, drożdże, produkt zawiera gluten ,sezam, i soje.
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Ser żółty – 10g (mleko ,sól, stabilizator, chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato,) ketchup).
Papryka świeża -10g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem-250ml (woda,koperek-10g, ryż-50g, porcje rosołowe-50g, marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g,por-10g, nać pietruszki 2g )
Medaliony z indyka w sosie własnym -100g (medaliony z indyka.- 90g, mąka pszenna -1g,cebula-2g przyprawy)
Surówka z marchewki i jabłek-70g( marchewka-50g, jabłka -20g)
Ziemniaki z koperkiem -40g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, wiśnie, miód)
Podwieczorek: serek bakuś do kieszonki – 80g (twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad smakowy, cukier, białka mleka, żelatyna wieprzowa, substancje wzbogacające: witamina A, witamina D, witamina E, cukier, żelatyna wieprzowa, białka mleka).
Banan -100g
Wtorek 23.04.2024r
Śniadanie: Bułka ziarnista- 30g ( woda ,mieszanka wieloziarnista, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, śruta sojowa, sezam, drożdże, sól ,ekstrakt słodu ciemny, stabi plus gluten pszenny ,mąka łubinowa, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka , kwas askorbinowy, enzymy).
Bułka kajzereczka-30g (mąka pszenna typ 550, woda, sól, margaryna, cukier, kaisermeister, mąka pszenna, mąka słodowa pszenna, emulgator e47ze, środek do przetwarzania maki, kwas askorbinowy).
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Twarożek na słono posypany szczypiorkiem i rzodkiewką- 30g( ser biały półtłusty, jogurt naturalny , sól, pieprz)
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
Obiad; Zupa ogórkowa z ziemniakami-250g(woda, ogórki kiszone-30g, marchew-30g porcje rosołowe-20g, pietruszka -10g, seler-8g, por-5g, nać pietruszki-1g, mąka 2g,jogurt naturalny 25g( 2%(mleko, śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp .Bulgaricus oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis, ziemniaki.
Gulasz wieprzowy -100g (woda, szynka wieprzowa b/k- 90g, mąka pszenna -1g,cebula-2g przyprawy)
Kopytka 150g( mąka pszenna -50g, mąka ziemniaczana -10g ziemniaki- 50g, jaja-20g),
Buraczki z jabłkiem -80g( buraki-60g, jabłka -20g,masło-2g)
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Szynkowa babuni- 30g (mięsi z indyka48%,woda, zagęszczacze E1422,E425, białko sojowe, kmaltodekstryna, glukoza, sól, stabilizatory E451, przeciw utleniacze E316, E301, miód wielokwiatowy 0% cukier, wzmacniacz smaku, E621,E631, E 635. Hydrolizat białka słonecznikowego cebula, ekstrakty przypraw w tym seler, aromaty, regulatory kwasowości, białko wieprzowe, substancje konserwujące, azotyn sodu)
Ogórek św.-10g
Napar z dzikiej róży-250g
Środa 24.04.2024r
Śniadanie: Płatki czekoladowe -250g (mąka (76%): pszenna pełnoziarnista (45%), kukurydziana, ryżowa; cukier, syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, kakao (6,2%), olej słonecznikowy, sól, aromaty, emulgator: lecytyny (z rzepaku), substancje wzbogacające: niacyna, witamina B6, tiamina, witamina D).
Chałka 35g (mąka pszenna typ 550, margaryna , cukier, woda, drożdże, sól, skrobia pszenna, serwatka w proszku, emulgator- lecytyny sojowa, środek do przetwarzania maki- kwas L-askorbinowy, preparaty enzymatyczne).
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Dżem owocowy łowicz – 1g(truskawki (40%) cukier woda , substancje żelująca –pektyny, substancja zagęszczająca- guma guart)
Herbata czarna z cytryną-200ml
Bakalie 50g – (orzech nerkowiec, żurawina)
Obiad: Zupa krem z zielonego groszku z grzankami -250g(porcje rosołowe-20g , zielony groszek(mrożony) -70g. marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g.por 10g, jogurtem jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier 2g Angielka -20g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne.-grzanki, mąka pszenna )
Wątróbka drobiowa duszna z cebulka 80g( wątróbka drobiowa, mąka pszenna, cebula, olej)
Ziemniaki z koperkiem 150g
Ogórek kiszony z cebulka i marchewką- 90g(ogórek kiszony -50g,marchew-30g,cebula-10g,oliwa,cukier)
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: małe pączki - 100g
Sok naturalny jabłko- marchewka-250g
Czwartek 25.04.2024r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Kabanosy bankietowe -30g( mięso wieprzowe 60% , woda, sól, stabilizatory E450,E451, substancje zagęszczające, E407,przeciwutleniaczE331ii,E301,preparaty białkowe pochodzenia wieprzowego, barwnik naturalny,(koszenila)E120, skrobia pszenna, ( zawiera gluten) ekstrakt przypraw naturalnych, hydrolizat białkowy roślinny ze słonecznika, wzmacniacz smaku E621. Przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250).
pomidor -10g
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
Obiad:Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami-250ml-( marchew-30g, pietruszka-20g, seler-10g, por-10g, buraki-70g, barszcz biały-40g, jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier -7g, nać pietruszki-2g, )
Naleśniki z serem 200g- ( mąka pszenna50g ,jaja ¼, cukier , ser biały, jogurt naturalny, 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis), olej kujawski ( 100%rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, filtrowany na zimno.
Kompot wieloowocowy-200ml winogron-100g
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pasta z makreli wędzonej-40g ( makrela wędzona-20g, masło-10g, jajka-10g, majonez- 5g)
Ogórek kiszony -10g
Herbata napar z dzikiej róży -200ml
Piątek 26.04.2024r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Jajecznica ze szczypiorkiem- 30g (jaja, Szczypior)
Kawa mleczna-150g (mleko2%, kawa inka ( jęczmień ,żyto ,cykoria, buraki cukrowe),cukier)
Obiad:Zupa fasolowa z ziemniakami -250g (woda, fasola-40g, ziemniaki-20g, marchew-30g, pietruszka -10g, seler-10g.por- 5g, porcje rosołowe-20g,cebula-5g , natka pietruszki , kminek,)
Kotlet z ryby -70g (filet z morszczuk, mąka, jaja,bułka tarta, sól pieprz, olej )
Surówka z kapusty kiszonej- 100g ( kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula, olej, przyprawy)
Ziemniaki z koperkiem-150g
Kompot-200g ( woda, jabłko, wiśnie, miód)
Podwieczorek:Kostka z kaszy manny z jogurtem malinowym -100g (kasza manna-40g,mleko-80g,jogurt naturalny, 2%(mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis),cukier, maliny mrożone)
Herbata poziomkowa-20g
ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE LUB ZMIANY KOLEJNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH DAŃ, W ZWIĄZKU Z BIEŻĄCYM DOSTARCZANIEM ŚWIEŻYCH PRODUKTÓW.
SMACZNEGO!