Jadłospis
UWAGA RODZICE : Alergeny są pogrubione
Poniedziałek 12.05.2025r
Śniadanie: Angielka -35g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna, emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne).
Pieczywo razowe-25g (mąka pszenna typ 750, żur żytni, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól)(mąka pszenna , mąka żytnia, woda ,mieszanka wieloziarnista 13% (słonecznik łuskany, płatki owsiane ,ziarno soi ,sezam, białko pszenicy tłuszcz roślinny nieutwardzony, (palmowy)mąka łubinowa, laktoza ,enzymy, środek do przetwarzania mąki, śruta sojowa, mieszanka piekarska ( produkty żytnie, kultury startowe, serwatka z mleka, kwas askorbinowy- przeciwutleniacz słód jęczmienny (ekstrakt) sól, drożdże, produkt zawiera gluten ,sezam, i soje.
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Pasta z szynki i jajek -30g (jaja, szynka wiejska ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwująceE250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Ogórek świeży-10g
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad: Krupnik wiedeński -250g (woda, kasza jęczmienna-40g, porcje rosołowe ze skrzydełkami, marchew 30g,pietruszka korzeń 20g,seler 10g,por 10g, przyprawy )
Medaliony z indyka w sosie własnym -100g (medaliony z indyka.- 90g, mąka pszenna -1g,cebula-2g przyprawy)
Surówka z kapusty pekińskiej-70g( kapusta pekińska- 50g, marchewka-10g, jabłka -10g. przyprawy, olej)
Makaron świderki - 80g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek:Budyń malinowy 150ml (skrobia kukurydziana ,ziemniaczana, skrobia modyfikowana ziemniaczana aromat, barwnik :ryboflawiny. Produkt może zawierać gluten, jaja, mleko i soję.)
Biszkopty -20g ( biszkopty babuni na bazie naturalnych składników-mąka pszenna 43% , pasteryzowana masa jajowa 33% , cukier ,emulgatory :mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; substancje spulchniająca; wodorowęglan amonu; glukoza, sól, miód sztuczny płynny; cukier, syrop glukozowy, woda, regulator kwasowości; kwas cytrynowy, aromat, barwnik, karoteny).
Wtorek 13.05.2025r
Śniadanie: chałka 35g (mąka pszenna typ 550, margaryna , cukier, woda, drożdże, sól, polepszacz drożdżówka: mąka pszenna, skrobia pszenna, serwatka w proszku, emulgator- lecytyny sojowa, środek do przetwarzania maki- kwas L-askorbinowy, preparaty enzymatyczne).
Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Dżem owocowy łowicz – 1g(truskawki (40%) cukier woda , substancje żelująca –pektyny, substancja zagęszczająca- guma guart)
Płatki ryżowe na mleku 250g (100% płatki ryżowe, zawierają gluten)
żurawina i orzech nerkowiec - 50g
Herbata z cytryną-250ml
Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem -250g (woda,makaron-40g, porcje rosołowe ze skrzydełkami, marchew 30g,pietruszka korzeń 20g,seler 10g,por 10g ,przecier pomidorowy 100%, jogurt naturalny 25g, 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis),
Kotlet schabowy -100g (schab b/k- 90g, mąka pszenna -1g, jajko, bułka tarta, olej, przyprawy)
Buraczki z jabłkiem -80g( buraki-60g, jabłka -20g,masło-2g
Ziemniaki z koperkiem -130g
Kompot wieloowocowy-200ml (woda, jabłka, śliwka, miód)
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pieczeń rzymska -20g (mięso wieprzowe 60% , woda, sól, stabilizator E450,E120 substancja zagęszczająca E407, przeciwutleniacz E331ii,301,preparaty białkowe pochodzenia wieprzowego, barwnik naturalny (koszalina)E120 skrobia pszenna ( zawiera gluten), ekstrat przypraw naturalnychhydrolizat białkowy roślinny ze słonecznika, wzmacniacz smaku, E621 przeciwutleniaczE316, substancje konserwujaceE250
Papryka czerwona -20g
Napar malinowy-200ml
Winogron- 50g
Środa 14.05.2025r
Śniadanie: Bułka ziarnista- 30g ( woda ,mieszanka wieloziarnista, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, śruta sojowa, sezam, drożdże, sól ,ekstrakt słodu ciemny, stabilizator plus gluten pszenny ,mąka łubinowa, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka , kwas askorbinowy, enzymy).
Bułka kajzereczka -30g ( mąka pszenna typ 550g, woda, sól, margaryna, cukier, kaisermeister, mąka, pszenna, mąka, słodowa pszenna, emulgator e47ze, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy) z masłem-5g, Masło-5g(tłuszcz 82% śmietanka pasteryzowana)
Filecik maślany- 30g (mięsi z indyka48%,woda, zagęszczacze E1422,E425, białko sojowe, kmaltodekstryna, glukoza, sól, stabilizatory E451, przeciw utleniacze E316, E301, miód wielokwiatowy 0% cukier, wzmacniacz smaku, E621,E631, E 635. Hydrolizat białka słonecznikowego cebula, ekstrakty przypraw w tym seler, aromaty, regulatory kwasowości, białko wieprzowe, substancje konserwujące, azotyn sodu)
Pomidor - 20g
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko)
Obiad : Zupa jarzynowa z ziemniakami-250ml (woda,kolafior-10g, brokuł-10g, ziemniaki-50g, porcje rosołowe-50g, marchew-30g, pietruszka -20g, seler-10g,por-10g, nać pietruszki 2g )
Spaghetti z sosem mięsno warzywny- 200g (makaron spaghetti-50g( mąka makaronowa pszenna ,produkt może zawierać jaja, mięso łopatka-60g marchew -30g,cebula10g, czosnek, przyprawy; bazylia oregano
Gruszka 50g
Kompot wieloowocowy-200ml
Podwieczorek: Ciasto drożdżowe -50g (mąka 50g, jaja1/4 ,drożdże,mleko, cukier, cukier waniliowy( cukier,aromat etylowanilina ,naturalny ekstratwanilii , masło ( 82% tłuszczu, śmietanka pasteryzowana)
Sok naturalny 100% jabłko gruszka – 200ml
Czwartek 15.05.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 40g - (ser biały półtłusty, jogurt naturalny ,szczypior, rzodkiewka)
Kakao-150ml -(mleko 1,5%, kakao, cukier)
Obiad : Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym -250g(porcje rosołowe-20g , kalafior -70g. marchew-20g, pietruszka -20g, seler-20g.por 10g, jogurtem jogurt naturalny 2%(mleko ,śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych(streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp.Bulgaricus) oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis) cukier 2g groszek ptysiowy -20g(mąka pszenna typ 650 ,woda ,drożdże, cukier, sól, mieszanka piekarska, (mąka pszenna emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne.-grzanki, mąka pszenna )iekarska, (mąka pszenna emulator e 472 mąka sojowa preparaty enzymatyczne.)
Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym-100g( polędwica, mąka, masło, chrzan tarty, przyprawy)
Kasza bul gur - 100g
Surówka z marchewki i jabłek-70g( marchewka-50g, jabłka -20g, olej, przyprawy)
Podwieczorek: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g
Szynka konserwowa 30g - (mięso z indyka 64%, woda , sól, substancje zagęszczające: karagen: białko, maczka chleba świętojańskiego,konjac280,2, regulatory kwasowości :octan potasu ,mleczan potasu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy stabilizatory: difosforany, trifosforany, aromaty ,przeciwutleniacz: cytryniany sodu, substancje konserwujące: azotan sodu. Produkt może zawierać gluten(pszenny, owsiany), soje, mleko, jaja ,seler i gorczycę) Ser żółty (mleko ,sól, stabilizator, chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato,)
Sałata -100g
Herbata owocowa -150ml
Piątek 16.05.2025r
Śniadanie: Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Schab pieczony-20g ( mięsi wieprzowe 63%,woda, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, dekstroza, maltodekstryna, stabilizatory E451, E452, wzmacniacz smaku,E621, aromaty,( zawiera gluten i pochodne mleka łącznie z laktozą) ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E316, substancje konserwujące E250, może zawierać seler oraz gorczycę).
Pomidor, Szczypior -10 g
kawa zbożowa na mleku-200ml (jęczmień, żyto, mleko
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami -250g(woda, ogórki kiszone-30g, ziemniaki 20g, marchew-30g porcje rosołowe-20g, pietruszka -10g, seler-8g, por-5g, nać pietruszki-1g, mąka 2g,jogurt naturalny 25g( 2%(mleko, śmietanka żywe kultury bakterii jogurtowych streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp .Bulgaricus oraz L.Acidophilus i Bafidobacterium laktis.
Pirogi leniwe z bułką tartą 200g(ser twarogowy tłusty-120g, mąka pszenna-50g, jajko-20g Brzoskwinia w syropie - 50g
Kompot-200g ( woda, jabłko, wiśnie, miód)
Podwieczorek:Pieczywo mieszane-50g (chleby: słonecznikowy, wiejski, żytni) z masłem-5g,
Pasta z makreli wędzonej -40g ( makrela wędzona-20g, ogórek kiszony 10g, majonez- 5g, przyprawy)
Herbata owocowa -150ml
ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE LUB ZMIANY KOLEJNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH DAŃ, W ZWIĄZKU Z BIEŻĄCYM DOSTARCZANIEM ŚWIEŻYCH PRODUKTÓW.
SMACZNEGO!